ELIOS-drone voor besloten ruimtes en moeilijk bereikbare plekken

Elios maakt het voor het eerst mogelijk om door complexe, smalle ruimtes te vliegen. Hierdoor kan het potentieel van onbemande luchtvaartuigen worden benut in talrijke toepassingsgebieden waar het gebruik ervan voorheen te gevaarlijk of gewoonweg onmogelijk was.

" Het inspecteren van ontoegankelijke en besloten ruimtes met de ELIOS-drone maakt het onderhoud veiliger, eenvoudiger, beter en kosteneffectiever. "
Christian Engelke
Kopterflug

Inspectie van besloten en ontoegankelijke ruimtes

Flyability ELIOS

Met de Flyability ELIOS-drone kunnen krappe en ontoegankelijke plekken veilig en snel geïnspecteerd worden. De ELIOS heeft een diameter van 400 mm en past door kleine mangaten. Uniek alleen voor de ELIOS: de gehele vliegende robot is gimbal-gemonteerd in een beschermende constructie (bestaande uit koolstofvezelstaven) die enerzijds als bescherming dient en anderzijds door zijn vorm ook in staat is om langs installatie-componenten en structuren te rollen of te dokken. Om optimaal gebruik te maken van de toepassingsmogelijkheden is het ook mogelijk om de ELIOS te beveiligen met een tethering-kabel om in smalle buizen te vliegen, waaruit de vliegende robot anders niet geborgen zou kunnen worden. De ELIOS is uitgerust met een hoge resolutie FullHD-camera en een thermische camera. De radiosignalen van beide camera's worden in real time naar het grondstation gestuurd.

Live transmissie / evaluatie van de inspectie

Industriële inspecties met de Flyability ELIOS-drone kunnen direct door uw onderhoudsspecialisten worden geëvalueerd. Dankzij de live transmissie en de mogelijkheid om POI's (Points of Interest) vast te leggen, kunnen alle belangrijke punten die relevant zijn voor het onderhoud worden bezocht, geïnspecteerd en gedocumenteerd. Naast de live transmissie van het beeldmateriaal worden alle opnames en vluchtgegevens in de ELIOS op twee geheugenkaarten opgeslagen.

Drone-inspectie in het donker

De Flyability ELIOS heeft een zeer krachtige LED OnBoard verlichting met een nominaal vermogen van ong. 11,4 Watt, die via het grondstation kan worden bediend. Behalve de automatische belichting van de camera is er ook een handmatige belichting mogelijk zodat ook het maken van optimale beelden onder moeilijke omstandigheden altijd is verzekerd (reflecterende oppervlakken, etc.). Voor zeer complexe omgevingen is er ook een high-iso mode met als extra mogelijkheid om in speciale situaties te navigeren met behulp van de thermische camera (FLIR 160x120 pixels).

Continue drone-inspectie

De ELIOS-drone kan tot wel 10 minuten per keer in de lucht blijven. Het verwisselen van de accu duurt minder dan een minuut. Zo kan er continu worden gewerkt.

Voorbeeldopnamen van de Flyability ELIOS

Waarvoor is de Flyability ELIOS-drone geschikt?

Inspectie van de structurele integriteit van technische installaties

De ELIOS-drone is ideaal om de staat van de structurele integriteit van technische installaties te bepalen. In tegenstelling tot foto's genomen vanaf een steiger, kan de ELIOS snel, betrouwbaar en goedkoop gedetailleerde foto's maken waaruit de algemene staat van de installatie kan worden afgeleid. De Flyability ELIOS is perfect uitgerust voor inspecties in industriële installaties, energiecentrales en op schepen.

Inspectie van lassen en verbindingen

Dankzij de robuuste constructie kan ELIOS gemakkelijk langs muren of andere structuren zoals tankwanden omhoog rollen. Tankinspectie van grote stalen gastanks, zoals die in schepen voorkomen, is net zo goed mogelijk als de inspectie van chemische tanks van glasvezel. De genomen foto's tonen nauwkeurig de conditie van lasnaden en verbindingen.

Inspectie van schroeven, bouten en verbindingen

De Elios-drone is ideaal voor de inspectie van dakconstructies, tanks of moeilijk bereikbare plaatsen in industrie en energiecentrales. De ELIOS kan gebruikt worden voor het inspecteren en documenteren van de toestand van boutverbindingen, aan- en afvoerleidingen, klemmen en nog veel meer. Met de ELIOS vliegen we zo dicht bij de kritische plaatsen dat zelfs de opschriften op de schroeven meestal duidelijk leesbaar zijn.

Detectie van corrosie en corrosiebescherming

Vroeg of laat, wanneer zuurstof en metalen samenkomen, treedt corrosie op. Bepaalde chemische verbindingen versnellen dit proces nog verder. Met de ELIOS-drone zijn veilige en kortdurende inspecties mogelijk in de omgeving van industrie, energieopwekking en gebouwen. De conditie van corrosie evenals passieve en actieve corrosiebescherming kunnen eenvoudig en snel worden vastgesteld.

Flyability ELIOS FAQ

Met de ELIOS-drone hebben we al talrijke inspecties uitgevoerd in verschillende omgevingen. Wij kunnen samen met u de juiste oplossing ontwikkelen voor uw onderhoudsplanning. Neem gewoon contact met ons op!

De ELIOS is geen drone die je zonder training kunt uitpakken en vliegen. Terwijl de meeste drones in GPS-modus kunnen vliegen en hun positie relatief nauwkeurig kunnen vasthouden, is de ELIOS-drone heel anders. De ELIOS is een indoor-drone en binnenshuis (vooral in tanks) is er natuurlijk geen GPS-signaal. Het geheel is vergelijkbaar met een DJI-drone met ATTI-mode. Terwijl “normale” drones in ATTI-mode relatief stabiel zijn, is de ELIOS-drone relatief onstabiel door zijn kooi (en cardanische ophanging) en begint zeer snel te driften. Een goede voorbereiding is de training met kleine drones.

De ELIOS-drone is moeilijk te controleren en begint te driften, zelfs bij lichte wind, omdat de beschermende kooi werkt als een zeil.

Ja, dankzij de geïntegreerde OnBoard verlichting zijn alle te inspecteren objecten meer dan voldoende verlicht. Er is zelfs een neiging tot overbelichting in volledige duisternis.

Reserveonderdelen zoals kooi-elementen, propellers, grondstations, laders en oplaadbare batterijen zijn rechtstreeks verkrijgbaar bij Flyability in Zwitserland. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Nee. De ELIOS mag niet worden gebruikt in ATEX-omgevingen. Volgens onze kennis (maart 2019) is er momenteel geen drone die in ATEX-omgevingen heeft gevlogen – of waarvan de bediening in ATEX-omgevingen is toegestaan.

De ELIOS heeft een FullHD-camera en neemt op in 1080P. Omdat de objecten direct tot op enkele centimeters nauwkeurig benaderd kunnen worden, is dit meer dan voldoende. We hebben de ervaring opgedaan dat veel van onze industriële klanten vaak zelfs geen 4K-video kunnen afspelen.

De Flyability ELIOS-drone zendt videogegevens, telemetriegegevens en stuursignalen via 2,4 GHz technologie. Het proces is in wezen gebaseerd op de DJI Lightbridge technologie. De hoge frequentie verspreidt zich als een optisch signaal. In stalen tanks kan de ELIOS via mangaten over relatief lange afstanden worden bestuurd, terwijl in betonnen buizen al na de eerste draai problemen met de verbinding ontstaan.

Bij indoor-missies kunnen we de ELIOS ook bedienen als hij uit het zicht is, bijvoorbeeld in tanks of schachten, als de toegang voor mensen te gevaarlijk is. In de open lucht is het gebruik alleen binnen zichtbereik mogelijk en toegestaan.

De Flyability Inspector software is momenteel (maart 2019) alleen beschikbaar voor Windows. We hebben een succesvolle operatie met Virtual Box en Windows 7 op MacOS uitgevoerd. Parallels daarentegen functioneerde niet. Maar we raden aan om een Windows Computer te gebruiken!

Ja, het is genoeg! Als een missie voor de eerste keer 10 minuten duurt, kan dezelfde missie in minder dan 5 minuten worden voltooid met een beetje oefening. Onlangs hebben we LNG-gasreservoirs in een cruiseschip geïnspecteerd. De eerste 3 van de 27 segmenten namen elk ongeveer 15 minuten in beslag. 15 minuten vliegtijd betekent een batterijwissel, een extra videobestand en last but not least 15 minuten videobeelden. Nadat we ons tijdens de eerste vluchten vertrouwd konden maken met de bijzondere eigenschappen van de tanks (turbulentie in de tank en specifieke camera-instellingen) konden we de bedrijfstijd per segment bijna halveren en konden we met één batterij werken.

Of het de moeite waard is om een ELIOS-drone (met piloot) te kopen of te huren kunnen wij samen met u verduidelijken. Het gebruik van uw eigen drone vereist veel meer dan “alleen” de drone. Wij hebben veel praktijkervaring met het gebruik van drones in de industrie en weten wat u nodig heeft (te beginnen met verzekeringen). Wij beantwoorden graag uw vragen vooraf. Wij verhuren alleen ELIOS-drones met piloten, omdat de inzet van ELIOS een uitgebreide training vereist. Daarnaast ondersteunen wij u ook bij de aanschaf van uw eigen ELIOS-drone.

Sluit Menu